2011. szeptember 1., csütörtök

Kiválasztani a megfelelőt

Befogórendszerek.

A megfelelő befogórendszer kiválasztásánál érdemes végiggondolni: ha az egyszerű kezelhetőség a legfontosabb, akkor a befogók számát, vagy a szerszámkopást csökkentsük? Szűk helyeket, nagy hőmérsékleteket, vagy szerszámtömegeket kell számításba venni? Az új befogóeszközökkel a gép termelékenysége és a termék minősége szorul javításra?

A présasztalba építhető befogóelemek teljesen besüllyeszthetők, ezzel hely nyerhető, hogy a szerszámokat minden zavaró, kiálló élektől mentesen lehessen beépíteni. Ezzel szemben különböző méretű adaptív befogórendszerek építhetők be a szerszámokhoz. Általában érvényes: számos feladathoz léteznek befogóelemek, melyeket modul rendszerben lehet összeépíteni.
Egyéni és különleges igények esetén is van gyors, költséghatékony megoldás. A görgős- és golyóslécek szinte minden présasztalra felszerelhetők és megkönnyítik a szerszámok mozgatását.



Már a szerszámcserélés technika egyszerű elemei is
megkönnyítik és meggyorsítják a szerszámcserét.



Az egyszerű hidromechanikus rögzítőanyákat és rögzítőkarmokat főleg akkor célszerű alkalmazni, ha a szerszámok rögzítőperemének magassága és szélessége egységes, és még elfogadható a rögzítési helyenként az egy pár perces rögzítési idő. A hidraulikus rögzítőelemek, mint az üregesdugattyú henger, betoló-, sarok és ékes rögzítők már jelentősen lecsökkentik 8-20 másodpercre a befogási- és kilazítási időt. A gépkezelő erőkifejtés nélkül és főleg egyenletesen tudja rögzíteni a szerszámot, fokozva a folyamat biztonságát és a gyártás minőségét.

A hidraulikus befogórendszerek erői ezen kívül ellenőrizhetők, és a szerszámcsere automatizálható. Még gyorsabb ennél az elektro-állandómágneses felfogó lap, mellyel 2-3 másodperc alatt tájolhatunk és rögzíthetünk. A befogórendszerek átalakíthatók és könnyen szerelhetők A legtöbb befogórendszer rendkívül egyszerűen szerelhető és számos szerszámnál használható. De bizonyos szerszámalakot előnyben részesít: az üregesdugattyú hengereket a felfogó-hézaggal rendelkező, a betoló-befogóelemeket pedig az alaplapos vagy a megfelelő rögzítő peremes szerszámok rögzítésére használják.
Léteznek ezek rugós- és hidraulikus kiemeléssel, rugalmas, szabadon választható görgő- és golyótávolsággal, könnyű és nehéz terhekhez. Különleges változatok léteznek az élelmiszeripar, és magas hőmérsékletek számára 240 C°-ig.

A szerszámbefogó- és cserélő rendszerek hátrányaként gyakran a magas beszerzési költséget emlegetik, ezzel szemben a beruházás rövid időn belül megtérül.




Beépített rögzítő elemek, mint a süllyesztett befogók teljesen besüllyeszthetők
a présasztalba, ezzel helyet nyerhetünk ahhoz, hogy a szerszám szabadon beépíthető legyen.






Andreas Reich, Hilma-Römheld GmbH

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése