2011. április 27., szerda

Könnyen vesszük II. rész

Azonos befogóeszköz-típusok akár 70 %-kal könnyebbek

A ragasztott anyagok nagy előnye, hogy különböző egymástól eltérő anyagokat lehet egymással kombinálni. Így a könnyű tokmányokat nemcsak karbonból, hanem több egyedi anyagból is el lehet készíteni. Acélt csak abban az esetben használnak, ha az alkatrészek egymáson csúsznak, vagy ha az alkatrészek illesztése felelős a pontosságért. A HAINBUCH mára már az új befogóeszköz generáció összes alkatrészét saját maga gyártja le. Lehetővé téve akár 70 %-os súlycsökkenést is, amikor a befogáskor fellépő erőket a szénszálak veszik fel.
A kisebb megmunkálóközpontoknál vagy gépeknél, melyek Pickup-elven ionokat szikráztatnak le, nagy szerepet játszik a befogóeszközök és a munkadarab súlya. Minél dinamikusabb a gép, annál alacsonyabb szinten kell tartani a mozgatott tömegeket. Csak így lehet az egyes tengelyeknél ésszerű mozgási sebességeket elérni. Ezen kívül kíméljük a gép egységeit (pl. orsóit és hajtásait) és jót tesz a gép pontosságának is.




A jövő energiagazdaságos gépei, a gépek és erőtartalékok megkímélése trendjén túl van még egy további érv a könnyűépítésű befogó-eszközök alkalmazása mellett: a termelékenység fokozása.
A rövid átszerelés mellett az egyes alkatrészek ütemideje. A korszerű szerszámgépek az idők folyamán egyre dinamikusabbak lettek.
A könnyű építésű befogók esetében a nagyobb fordulatszámok és gyorsabb orsógyorsulások lényeges tényezőnek számítanak, mivel a nagyon dinamikus szerszámgépeknél alacsony szinten kell tartani a tömeg tehetetlenségi nyomatékát. Csak így van mód a orsófelgyorsítás és a késedelmek lerövidítésére. Egy eszterga orsó szemléletesen mutatja ezt. Az acélból készült TOPlus Kombi tengelybehúzású befogó eszköz azonos felépítésű könnyűépítésű carbonkivitelre cserélése esetén 30 %-al gyorsabban gyorsítható fel az orsó maximális fordulatszámra.

Tehát nemcsak az áramköltség csökkenése a döntő. Pontos vizsgálatok 6 %-os darabidő-csökkenést is mutattak. Nagy dinamikájú szerszámgépeknél, melyek tokmányba fogva acél alkatrészeket kb. 60 másodperc alatt munkálnak meg, több műszak mellett az éves kapacitás hamar tízezer darabokkal növelhető. Ugyan ez a potenciál még nagyobb a sárgaréz vagy alumínium esetén.

A könnyűépítésű befogóeszközök stratégiája a 2/3-dal alacsonyabb súllyal és ezáltal 30 %-kal gyorsabb orsófelgyorsítással növeli a termelékenységet. Az alacsonyabb áramfogyasztás és az ebből eredő energiaköltség csökkenés, egyben környezetkímélő is. Ehhez jön a gépelemek kisebb terheléséből eredő magasabb folyamatbiztonság és az alacsonyabb súlyból következtében rendkívül megkönnyebbedő szerelés is. És a könnyűépítésű befogó rendszerek teljesen mellékesen még a pontosság fokozásához is hozzájárulnak.

További információ:
http://www.hainbuch.de/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése