2011. április 27., szerda

Könnyen vesszük I.

Űrhajózás, motor-, tömegsport, vagy autóipar; a súlycsökkentés mindenütt követelmény.
Az űrhajózásnál minden, a világűrbe jutatott kilogramm hasznos teher több ezer eurós költséggel jár. A motorsportnál is előtérben van a könnyűépítés. Gyakran századmásodperceken múlik a győzelem vagy a vereség, az alkatrészek legnagyobb igénybevétele mellett is. A trend a könnyűépítés irányába mutat.




Azonos befogóeszköz-típusok akár 70 %-kal könnyebbek

És a gépgyártás területén?
A gondot az egyre inkább növekvő fenntartási költségek okozzák.
A piackutatások már évekkel korábban jelezték a könnyűépítés jövőbeni trendjét. A HAINBUCH is időben ébredt, kutatásaival és fejlesztéseivel reagált a könnyűépítésű rögzítő eszközök és azok gyártási eljárása által támasztott kihívásokra.

Hol lehet könnyíteni?
Az egyik lehetőség a könnyebb szerkezet kialakítása. Ennek célja, hogy szerkezetet a lehető legkarcsúbb kivitelben tartsák, a falvastagságot és tömeget a minimumra csökkentve. Segítséget a FEM-méretezés jelent, amely pontosan megmutatja, hogy a befogóeszköz mennyire van maximálisan terhelve.

További fontos pont a beépített anyag. A könnyűfémszerkezeteken (alumínium és titán) kívül az utóbbi időkben egyre inkább megnőtt a különböző nagyteljesítményű kombinált anyagok jelentősége. A HAINBUCH az új könnyűépítésű befogóeszköz generációját karbon bázison, azaz szénszál-erősítésű műanyagok bázisán képzeli el. Ennél a gyártási eljárásnál szénszálak több rétege van műanyag-mátrixba beágyazva. Amit kapunk, az egy nagyszilárdságú ragasztott anyag, melynek szilárdsága és merevsége szálirányban sokkal nagyobb, mint a szálirányra merőlegesen. Ha a HAINBUCH könnyűépítésű befogó eszközei 17 kN-os statikus radiális szorítóerőt képesek biztosítani, akkor az egyes alkatrészek méretezésénél elkerülhetetlen, hogy már a befogóeszköz szerkesztésekor a fellépő terhelésnek megfelelő számú rétegben kell a szálakat figyelembe venni.

folyt.

További információ:
http://www.hainbuch.de/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése