2011. április 27., szerda

Kostyrka-elv II. rész

A persely a tömítések között a palástján felépülő olajnyomást alakítja át veszteség nélkül, radiális irányú erővé. Reakciómentes folyamat, mivel szorításkor a munkadarab rögzül, és nem mozdul el axiális irányban.

Hengeres szorító perselyek:
A standard perselyek 10 -150 mm-es belső átmérővel és 40 -140 mm hosszban, az ettől eltérő méretek egyedi gyártásban, külön megrendelésre készülnek.

Peremes szorító perselyek:
Az elemek nemcsak axiális, hanem tangenciális erők felfogására is alkalmasak, amelyek nem fejtenek ki tolóerőt, de a legszűkebb helyen is meglepően nagy erejű rögzítést biztosítanak, folyamatos és központos szorítás mellett.

Hidraulikusan táguló perselyek:
Ezek - az elemek speciális körasztalokban, forgató - és osztóegységekben történő felhasználásra kerültek fejlesztésre. Legfőbb jellemzőjük a nagy nyomatékátvitel, valamint a széleskörű felhasználhatóság.
Fordított elven működnek, mivel a külső, hasított palást belülről kerül olajnyomás alá, ezáltal kitágul és rögzíti a forgó körasztalt.
Mint minden szorító perselynek, ennek is fontos jellemzője, hogy az asztal a rögzítés ideje alatt nem fordul el. Mivel a perselyek mérete a mindenkori terheléshez és a különböző felhasználási követelményekhez igazodik, nem készülnek szabványos méretek.

Rögzítő lécek
A KOSTYRKA® rendszerű szorítólécek az olajnyomás hatására villámgyorsan és nagy erővel rögzítik a szerszámgépek vezetékeit, megmunkálóközpontok egységeit, a gyorscserélő palettákat és egyéb mozgó alkatrészeket.
Kis helyigény, azonnali működés és nagy erők jellemzik, mindamellett új lehetőséget jelentenek ezek komplett kazettás kivitelben történő alkalmazására is.

Rögzítő tárcsák
A rögzítő lécekhez hasonlóan ezen elemeknek is a különböző síkvezetésű gépágyak, szánegységek, szegnyergek, valamint egyéb mozgó alkatrészek pozicionálása és rögzítése a feladatuk.
E rögzítő elemek előnye a rendkívül kis méretű kompakt felépítésükben rejlik. Az elképzelhető legkisebb helyen, max. 250 bar üzemi nyomás mellett, egységenként akár 8 kN szorítóerőt is képesek kifejteni, mintegy 99 %-os hatásfok mellett.

Bővebben:
www.gimex.hu/hidr_szorito_es_rogzitoelemek.html
www.kostyrka.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése