2011. április 27., szerda

Forró tipp a hidegen számítóknak

Hatékony olajhűtés hibrid hűtővel

A hidraulikus hibrid hűtő csőkötegekből és lamellákból áll. Ugyanazon hűtőteljesítmény jóval kisebb beépítési méretet igényel.


Hőcserélőkkel a munkafolyadékok hőmérséklete, ezáltal a viszkozitásuk is, rendeltetésszerűen megváltoztatható. Két fő típusuk létezik: a melegítők és a hűtők.
A melegítő hőcserélők révén a munkafolyadék hőmérséklete növelhető, ha a környezeti hőmérséklet hatására a munkafolyadék hőmérséklete az elfogadható mérték alá süllyed, vagyis viszkozitása túl nagy lesz. A hűtőket abban az esetben alkalmazzák, ha a teljesítményveszteség által keletkezett hő a megengedettnél nagyobb értéken állandósulna a rendszerben.

A hűtők lehetnek léghűtéses hőcserélők: a folyadék a rendszerben egy ventillátorral hűtött csőkígyón keresztül folyik vissza a tartályba. Előnyük, hogy a hűtőközeg gyakorlatilag mindenhol rendelkezésre áll. Hátrányuk, hogy a ventillátor meghajtást igényel, az ez által keletkezett átlagosnál magasabb zajszinttel viszont számolni kell. A léghűtéses hőcserélők általában a visszafolyó ágban helyezkednek el, ennek megfelelően nyomásállóságuk 15-20 bar között méretezett. Erre az értékre fokozottan figyelni kell, mivel nagyobb nyomás esetén a hűtőfelület elrepedhet. Az olaj-levegőhűtő alkalmazható mellékáramú hűtőként is, saját szűrővel és szivattyúval, egy önálló hidraulikus körfolyamot alkotva, amely nem kapcsolódik szervesen az alaprendszerhez.

A vízhűtéses hőcserélők a vizet, vagy a munkafolyadékot keringetik egy kötegelt csőkígyóban, vagy rozsdamentes acélból készült, sajtolt lemezlapok között, így a víz a hűtendő közeg körül áramlik. A hűtőteljesítményük általában nagyobb, mint a levegőhűtőké, hátrányuk viszont, hogy hűtővízhez kötött az üzemeltetésük.

A német Universal Hydraulik újítása, a csőköteg- és laphőcserélő kombinálásával létrehozott, lamellákkal ellátott sima csöves hőcserélő, mellyel jelentősen megnövelték a hűtőfelületet. Ennek eredményeként nemcsak az egység mérete csökkent, de lényegesen kedvezőbb árral jelenhettek meg a piacon. A hibrid hűtő hatékonysága a klasszikus csőköteges hűtőkhöz képest akkora, hogy azonos teljesítményt 50 %-kal kisebb mérettel tudja elérni.

A hűtő kis egység, mégis hatással van a berendezés működésének egészére.

Az olajoldal általában problémamentes a többszörös- és finomszűrők, és a jó minőségű olajok révén. Nem elhanyagolható tényező viszont a vízminőség. Ha az üzemeltető által használt víz koszos vagy kemény, nagyon gyorsan eltömődik a vízoldal, mind a lapra szerelt-, mind a csőkötegelt hőcserélők esetében; ez hosszútávon tönkreteszi a rendszert. Mivel az új piacokon nem fektetnek nagy hangsúlyt a vízoldalon a víz-előkészítésére vagy a szűrésre, az Universal a 4 mm-es csöveket 10 mm átmérőjűekre cserélte le. Ez némi műszaki visszalépést jelenthet annak érdekében, hogy elviselje a rossz üzemi körülményeket, ennek ellenére nagyon is ésszerű: kevésbé veszi figyelembe az olaj-vízoldal optimális teljesítményi viszonyát, de megakadályozza a csövek eltömődését. Bár a hűtő csupán egy kis egység, mégis hatással van a berendezés működésének egészére.
A termékpaletta folyamatos kiépítésével, mára 2 és 2000 kW közötti hűtőteljesítmény érhető el. A méretek 65 és 325 mm között változnak, 3000 mm hosszal. A változatos felépítések, csatlakozások és anyagok továbbá az opciós megkerülő szelepek széles választékról gondoskodnak,továbbá egyedi igények szerinti gyártás is lehetséges.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése